Jordnötskakor

Det är inte ofta jag äter eller bakar jordnötskakor, men när jag gör det tänker jag alltid: Wow vad gott! Att jag inte bakar så mycket jordnötskakor beror väl dels på att många inte tål nötter och dels på att vi sällan har jordnötter hemma. Men under en skåpsrensning i veckan hittade jag faktiskt en liten påse jordnötter och  fann sedan ett recept med jordnötssmör i som såg gott ut på en utav Amelias bloggar. Jag gjorde inga snittar utan valde att göra runda kakor och dessutom lägga till lite grovhackade jordnötter på toppen innan gräddning, för det var ju där allt började, med en liten på se jordnötter längst in i skåpet.

När jag ändå sökte runt på nätet efter jordnötskakor så hittade jag recept på hemmagjort jordnötssmör som tydligen görs av bara jordnötter och matolja, så det får jag prova nästa gång jag skall använda mig av jordnötssmör!

jord

Jordnötskakor, 18 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl jordnötssmör
2 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

1 dl salta jordnötter (som grovhackas och läggs ovanpå kakorna inna gräddning)

1. Grovhacka jordnötterna och ställ åt sidan.
IMG_5195 (Custom)
2. Vispa det rumsvarma smöret med sockret och jordnötssmöret.
3. Tillsätt sirapen och vispa lite till så det blandas väl.
4. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ned i smeten.
5. När det inte går att röra mer är det lättast att använda händerna och forma degen till en ganska fast deg, om än lite kletig.
IMG_5204 (Custom)
6. Rulla 18 bollar av degen och fördela på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
7. Tryck till dem lite med fingrarna och tryck fast en nypa jordnötter på varje kaka.
IMG_5214 (Custom) IMG_5205 (Custom)
8. Grädda en plåt i taget i 175 grader mitt i ugnen i ca 10-15 min, eller tills de börjar få lite färg.
9. Låt kakorna svalna på plåten.
IMG_5238 (Custom)IMG_5239 (Custom)

Kaffe i all ära, men det är få saker som slår kakor och ett glas mjölk, det får i alla fall mig att känna mig som barn på nytt 🙂

IMG_5275 (Custom) IMG_5308 (Custom)
jord2 jord1
IMG_5325 (Custom)IMG_5336 (Custom)  

Lämna ett svar