Nationaldagsbakelse

Idag gav jag mig i kast med något som jag brukar dra mig för att göra då jag sällan lyckas särskilt bra med bakverket, nämligen rulltårta. Det är ju den perfekta grunden till en bakelse och kan varieras i det oändliga, men jag får sällan till rullen så att den håller ihop och ser fin ut. Men man kan ju inte vara bra på allt och övning ger som bekant färdighet.

Jag har sett så många fina rulltårtor med mönster på det senaste och funderar då på hur de får till dessa fina mönster. Det visade sig att man gör en dekor-smet som man spritsar på en bakplåtspappersklädd plåt som sedan får stelna i frysen innan man häller över smeten och gräddar sin rulltårtebotten som vanligt. Men sedan var det ju det här med ihoprullningen och få till en snygg dekoration…jag är inte helnöjd med slutresultatet men måste säga att det där med mönstrad rulltårta var väldigt roligt att göra! Så spännande att dra av pappret och få se hur mönstret blev!

Så här är mitt bidrag till nationaldagsfikat imorgon, receptet på rulltårtan kommer från tidningen hembakat.

Dekorsmet (att spritsa i botten av formen)
1 äggvita
40 g vetemjöl
30 g strösocker
30 g rumsvarmt smör
Några droppar gul och blå hushållsfärg

Rulltårtebotten (en långpanna 30×40 cm)
3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk kallt vatten

Fyllning
3 msk björnbärsmarmelad
1 dl kesella 10 %
2 dl crème fraiche
2 dl vispad grädde

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa det rumsvarma smöret med mjöl och socker till en jämn smet. Tillsätt lite äggvita i taget.
3. Dela upp 1/3 av smeten i en skål och droppa i några droppar gul hushållsfärg. Blanda de resterande 2/3 av smeten med några droppar blå hushållsfärg.
IMG_4277 (Custom)
4. Täck en plåt med bakplåtspapper och fyll en engångsspritspåse med den gula smeten. Klipp ett litet hål längst fram i spritspåsen eller använd en rund tyll. Spritsa gula flaggkors.
IMG_4282 (Custom)
5. Upprepa som nummer 4 men med den blåa smeten och fyll i de blåa fälten i svenska flaggan.
IMG_4290 (Custom)
6. Ställ plåten i frysen i 10 min när mönstret är klart så att det stelnar. Under tiden gör du smeten till rulltårtan.
7. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
8. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i äggvispet och tillsätt 1 msk kallt vatten. Vänd runt det tills det blir en jämn smet men försök att bevara så mycket luft som möjligt i smeten.
9. Ta plåten ur frysen och bred försiktigt ut smeten ovanpå mönstret och grädda bottnen direkt mitt i ugnen i ca 5 min.
10. Låt kakan svalna något innan du vänder bottnen upp den på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker.
IMG_4306 (Custom)
11. Pensla lite kallt vatten för att försiktigt lossa på bakplåtspappret som låg i botten på plåten. Nu får du se det fina mönstret!
IMG_4316 (Custom)
12. Lägg upp ytterligare ett bakplåtspapper pudrat med florsocker och vänd bottnen en gång till så att du har mönstret nedåt och kan fylla din rulle som vanligt (då kommer mönstret på utsidan).
13. Låt kakan kallna medan du gör fyllningen.
14. Blanda kesellan med crème fraichen.
15. Vispa grädden hårt.
16. Vänd ned grädde och sylt i kesella-blandningen och bred sedan allt över bottnen.
IMG_4318 (Custom) IMG_4322 (Custom)
17. Rulla ihop till en rulle och dekorera ytterligare om du vill, t ex med lite grädde, björnbär och förstås fler svenska flaggor nationaldagen till ära!
flagga2 flagga1
IMG_4367 (Custom) IMG_4358 (Custom)

2 reaktion på “Nationaldagsbakelse

  1. Jessica

    Men vilken rolig grej med dekorsmet! Det får testas när tålamod och tid ges. Tack för tipset!

Kommentera