Kladdkaka? Japp!

Kladdkaka är ju något som de flesta gillar och kan varieras otroligt mycket om man bara vill. Häromdagen såg jag ett recept på en blogg där man blandat i lite Mars-choklad i kladdkakesmeten och den såg ut att bli riktigt kladdig och seg såsom jag älskar! Tyvärr har den bilden inte lämnat mig ifred så idag var jag bara tvungen att prova hennes recept men med Japp då det var det jag hade hemma. Chokladen gick inte att smälta helt då den innehåller lite kola, men en liten kolagömma i kladdkakan var inte fel!

Det blev inte så mycket smet så jag valde en lite mindre form som mäter 21 cm i diameter. Har man en större form bör man dubbla satsen så att kakan inte blir för tunn. Jag tar alltid ut kladdkakan innan den har stannat helt i formen, utan bara börjar släppa i kanterna. Sedan gäller det att ha tålamod att låta kakan bli helt kall (gärna kylskåpskall) innan man skär upp den.

Idag blev jag lite nostalgisk och valde att blanda i lite grovhackad konserverad persika i grädden till kladdkakan. Det var en barndomsväns mamma som alltid gjorde så när vi var små och då var fenomenet kladdkaka ganska nytt. Så tack Anette för att du inspirerade mig då till att baka idag!

Kladdkaka med Japp och persikogrädde, en form à 21 cm i diameter

100 g smör
2 st dubbeljapp
2 st ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

Till servering:
Grädde
Konserverade persikor

1. Hacka chokladen grovt och smält den tillsammans med smöret. Låt svalna.
IMG_1523 (Custom) IMG_1534 (Custom)
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra varorna och blanda ned dem i äggblandningen.
4. Häll till sist i smör- och chokladblandningen och rör slätt.
5. Grädda i 175 grader i 15-18 min tills kakan börjar stelna och släppa i kanterna men fortfarande dallrar lite om man stöter till den.
6. Låt svalna och ställ i kylskåpet någon timma innan servering.
IMG_1652 (Custom) IMG_1692 (Custom)
7. Vid servering: Vispa grädde och grovhacka persikorna. Blanda samman och servera vid sidan om kladdkakan.
 IMG_1546 (Custom) IMG_1666 (Custom)

Lämna ett svar