I veckan bakade jag en ny kaka i långpanna från Hemmets veckotidning. Just långpannekakor tycker jag är bra när man skall baka till många eller ta med sig till jobbet då det är lätt att transportera kakan när den ligger kvar skyddad på plåten. Dessa vaniljrutor riktigt smälter i munnen och skall helst avnjutas kylskåpskalla om ni frågar mig. När nu mina svärföräldrar hälsar på idag och vädret visar sig från sin bästa sida är det ju tacksamt att ta fram några vaniljrutor ur frysen och bara njuta.Â
Vaniljrutor, en långpanna ca 30 x 40 cm
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crŨme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Florsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda häften av alla ingredienser till degen i en matberedare och mixa så att det precis går ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en långpanna (30 x 40 cm) som klätts med bakplåtspapper.
4. Mixa sedan ihop den andra häften av ingredienserna till degen precis som du gjorde ovan, men bara så länge att det blir smulor av degen! Ställ smulorna åt sidan en stund.
5. Vispa ihop alla varorna till fyllningen och häll över degen på plåten.
6. Strö över smulorna jämnt över kakan.
7. Grädda kakan i 35-40 min tills den fått bra med färg på toppen (annars finns risk att underdegen inte gräddats färdigt).
8. Ställ kakan kallt, gärna över natten, för den är både enklare att skära kall och den smakar ännu godare kall!
9. Pudra florsocker över den innan servering. Kakan går jättebra att frysa!  Â
Visst var det tidigt att hitta utslagna liljekonvaljer nu i mitten av maj? Jag förundras varje år över hur praktfull denna blomma är som rätt som det är sticker upp längs med skogsstigen. Och doften. Som min mamma sa: ”tänk att det är samma doft som för 50 år sedan”. Hon fick en parfym av sin morbror med just liljekonvaljdoft och det var förstås spännande att få använda som barn! Ja, doftminnen kan ta oss långt tillbaka i tiden och försätta oss i många olika känslolägen. Undrar om min son kommer ihåg att vi plockade och doftade på denna bukett på lekplatsen vid skogsbrynet om 50 år?
Pingback: Vaniljrutor med hallon och blåbär | Bakinspiration.se