Här ska firas!

Hurra! Igår såg jag att det har varit över 2000 besökare på bloggen och det tycker jag förstås är oerhört roligt! Och vad passar väl bättre att fira med än en kaka? Jag förberedde lite geishafluff och kakan redan igår, så idag var det bara att dekorera och avnjuta den med familjen. Jag behöver öva på att spritsa, det kände jag idag, men jag fick ändå högt betyg från min son ”wow, vilken fin kaka du har gjort mamma!” och då får man vara nöjd 🙂

Jag passade även på att prova en ny kakform som jag tänkt baka en tårta i till mors dag, och med 1 ½ sats smet reste den sig ända upp till kanten, lycka!

IMG_0391 (Custom) Formen är 16 cm i diameter och 13 cm hög.

Den här chokladkakan är så saftig att den inte behöver fyllas med något, bara avnjutas som den är eller med lite grädde eller godis-/chokladfluff som dekoration.

Saftig chokladkaka, 1 ½ sats (för att passa min höga form)

225 g smör
70 g Odense mjölkchoklad
4,5 dl socker
3,75 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4,5 msk kakao
3 st ägg
2,25 dl hett vatten

IMG_0322 (Custom)

Geishafluff:
200 g geisha (finns som chokladkaka)
3 dl grädde

1. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten av springformen (så är kakan lättare att lossa från formen och risken att formen läcker i skarven minskar). Smöra och ev. bröa sedan formen och sätt ugnen på 175 grader.
IMG_0402 (Custom)
2. Smält smöret och chokladen på svag värme.
3. Blanda alla de torra varorna för sig.
4. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
5. Tillsätt smörblandningen till de torra varorna.
6. Tillsätt sist det heta vattnet och rör slätt (det blir en ganska lös smet).
7. Grädda kakan i ca 35-40 min i 175 grader. Kakan skall ha stelnat när man stöter till den men behöver inte vara helt torr.
8. Låt kakan kallna helt i svale eller kylskåp innan du tar ur den ur formen (min stod i matkällaren över natten).

IMG_0420 (Custom) IMG_0428 (Custom)

Såhär gör du geishafluffet:
1. Värm grädden så den börjar ryka, men det skall inte koka!
2. Finhacka chokladen och rör ner den i grädden tills den helt lösts upp.
3. Häll i en skål och låt stå i kylskåpet i minst 6 timmar.
4. Vispa chokladgrädden fluffigt precis innan du skall spritsa den på tårtan.

IMG_0328 (Custom) IMG_0514 (Custom)

Jag spritsade kakan med något som skall lika blommor med en liten rosa sockerkula till pistill. Det är ren och skär meditation att få gå in i sin egen värld och arbeta med något så härligt som chokladfluff!

IMG_0613 (Custom) IMG_0628 (Custom)

IMG_0644 (Custom) IMG_0676 (Custom)

Ikväll kom även mina föräldrar upp på en kopp kvällskaffe och fick smaka den saftiga chokladkakan samt glädjas åt att så många har kikat in på min bakblogg! Tack för att just Du tittat in 🙂

IMG_0768 (Custom) IMG_0826 (Custom)

Lämna ett svar