Är det fler än jag som tycker det är svårt att hitta på variationer på matiga och helst lite nyttiga mellanmål? Ibland kan man bli trött på frukt, mackor och yoghurt och det kan också behövas ett kraftigare mellanmål om man skall iväg på någon aktivitet. Då kan jag rekommendera dessa tacobullar som lika väl kan göras till pizzabullar med önskvärd fyllning. Det är en lätt och smidig deg att bara kavla ut till två rektanglar och den blir luftig och fin efter gräddning. Jag har valt att använda en tomatsås som jag gör i storkok och fryser in i små burkar för att ta upp när vi bakar pizza. Men visst går det bra med färdig tomatsås!
Tacobullarna går förstås utmärkt att frysa och tina på ett kick i micron. När vi skall gå till skogen eller åka på utflykt är det perfekt att ta upp bullarna ur frysen på morgonen och så har de tinat i väskan lagom tills man skall äta dem, och då slipper man ta med frysklamp 🙂
Har du något bra tips på ett matigt mellanmål? Skriv gärna en kommentar!
Tacobullar, ca 50 st
5 dl vatten
25 g jäst
3 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl mjöl
Tacofärs:
500 g bland- eller nötfärs
1 stor gul lök
1 ½ påse tacokrydda
Riven ost, ca 6 dl
Tomatsås: (OBS: detta är ett storkok! uppskattningsvis behöver du 3-400 g sås till dessa bullar)
1000 g krossade tomater
2 gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
2 st lagerblad
½ dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 tsk socker
Några matskedar tacosås (kan man tillsätta när tomatsåsen är färdig när man skall göra just tacobullar eller tacopizza).
Såhär gör du tomatsåsen:
Hacka lök och vitlök grovt och fräs i oljan tills löken blir genomskinlig. Tillsätt resten av ingredienserna och koka tills det mesta av vätskan kokat bort och du har en ganska tjock sås (tar ca 20 min, rör då och då). Ta bort lagerbladen och mixa såsen slät i en matberedare, klart! När jag gör tacobullar brukar jag tillsätta några matskedar tacosås efteråt för en extra taco-aktig känsla 🙂
Såhär gör du tacobullarna:
1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Smula jästen och lös upp den med vattnet.
3. Tillsätt olja och salt.
4. Arbeta in mjölet lite i taget med en slev och knåda den sista stunden för hand tills degen släpper bunken.
5. Låt jäsa minst 30 min.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel som när man skall baka bullar.
8. Bred över tomatsåsen, strö över tacofärsen och sist lite riven ost.
9. Rulla ihop från långsidan precis som med en rulltårta och skär rullen i 25 bitar.
10. Lägg bullarna i bullformar/aluminiumformar på plåtar och låt jäsa i 30 min till.
11. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.
Det här mellanmålet går hem hos de flesta skulle jag tro! En snygg dekoration på toppen från Leilas general store passade väl bra till? Fatet inhandlade jag och maken på vår bröllopsresa till Mexiko så det blir man lite extra glad över att ta fram 🙂 Lycka till med mellanmålen där hemma och tipsa mig gärna om just Ditt bästa mellanmål!
Pingback: Pizzagifflar | Bakinspiration.se