Ny bakform!

I veckan investerade jag i en ny bakform från Funktion i form av ett stort hjärta. I samma stund som jag såg formen på nätet tänkte jag på en speciell kaka som jag sett bakas i just en sådan form. Snabbt rotade jag fram mina baktidningar och i ett nummer av tidningen BAKA fann jag vad jag letade efter, en mjuk pepparkaka med mörk choklad, blåbär och lingon. Jag valde att utesluta lingon i min, och resultatet blev en mycket saftig och god kaka som var perfekt genomgräddad trots att det var en stor form som rymmer 2 liter. Jag är supernöjd med min nya form, för visst blev kakan vacker?

IMG_6718 (Custom)

Mjuk pepparkaka med blåbär

7 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk malen ingefära
2 tsk kryddnejlika
1 msk kanel
125 g mörk choklad
4 ½ dl socker
125 g rumsvarmt smör
4 st ägg
2 ½ dl gräddfil
3 dl frysta blåbär

1. Smörj och bröa en stor form som rymmer 2 liter. Sätt ugnen på 175 grader och sätt gallret på nedersta falsen.
2. Blanda mjöl, kryddor, bakpulver och bikarbonat i en bunke.
3. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
4. Vispa det rumsvarma smöret och sockret pösigt.
5. Tillsätt ett ägg i taget i smörblandningen.
6. Rör ned chokladen växelvis med gräddfilen.
7. Vänd ned mjölblandningen och rör till sist i de frysta blåbären.
8. Grädda kakan i ca 1 h på nedersta falsen i 175 grader.
9. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den.
IMG_6537 (Custom)IMG_6564 (Custom)

En mjuk pepparkaka med twist som räckte hela helgen till både familj och vänner.
IMG_6631 (Custom) IMG_6617 (Custom)

2 reaktion på “Ny bakform!

  1. Johanna

    Jättevacker och framförallt så god och saftig! Jättegott med små chokladbitar som dök upp här och var. Kanonrecept!

  2. karin Inläggsförfattare

    Tack Johanna 🙂 Ja de där små chokladbitarna var ett resultat av att man är småbarnsmamma och inte hann och röra tillräckligt precis när den smälta chokladen hade hällts i smeten. Men det är väl så man gör de flesta nya upptäckterna i världen, av misstag 🙂

Lämna ett svar