I veckan investerade jag i en ny bakform från Funktion i form av ett stort hjärta. I samma stund som jag såg formen på nätet tänkte jag på en speciell kaka som jag sett bakas i just en sådan form. Snabbt rotade jag fram mina baktidningar och i ett nummer av tidningen BAKA fann jag vad jag letade efter, en mjuk pepparkaka med mörk choklad, blåbär och lingon. Jag valde att utesluta lingon i min, och resultatet blev en mycket saftig och god kaka som var perfekt genomgräddad trots att det var en stor form som rymmer 2 liter. Jag är supernöjd med min nya form, för visst blev kakan vacker?
Mjuk pepparkaka med blåbär
7 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk malen ingefära
2 tsk kryddnejlika
1 msk kanel
125 g mörk choklad
4 ½ dl socker
125 g rumsvarmt smör
4 st ägg
2 ½ dl gräddfil
3 dl frysta blåbär
1. Smörj och bröa en stor form som rymmer 2 liter. Sätt ugnen på 175 grader och sätt gallret på nedersta falsen.
2. Blanda mjöl, kryddor, bakpulver och bikarbonat i en bunke.
3. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
4. Vispa det rumsvarma smöret och sockret pösigt.
5. Tillsätt ett ägg i taget i smörblandningen.
6. Rör ned chokladen växelvis med gräddfilen.
7. Vänd ned mjölblandningen och rör till sist i de frysta blåbären.
8. Grädda kakan i ca 1 h på nedersta falsen i 175 grader.
9. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den.
En mjuk pepparkaka med twist som räckte hela helgen till både familj och vänner.
Jättevacker och framförallt så god och saftig! Jättegott med små chokladbitar som dök upp här och var. Kanonrecept!
Tack Johanna 🙂 Ja de där små chokladbitarna var ett resultat av att man är småbarnsmamma och inte hann och röra tillräckligt precis när den smälta chokladen hade hällts i smeten. Men det är väl så man gör de flesta nya upptäckterna i världen, av misstag 🙂