Chokladkolakakor med lakrits

Bakinspirationen kan komma till en på olika sätt. Igår stod jag och en vän och pratade om ditten och datten vid sandlådan. Jag berättade att jag köpt en för mig ny variant av lakritsgodiset Kick (före detta Käck) med smak av havssalt. Då berättade min vän att hon haft det i en chokladkolakaka med mycket gott resultat. Det måste testas! tänkte jag så när barnen somnat rördes magin ihop, och visst blev det en försvinnande god kaka. Det mörka muscovadosockret ger en extra lakritston så hoppa inte över det. Tack Johanna för inspirationen!

IMG_5780 (Custom)

Chokladkolakakor med lakrits, ca 30 st

150 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1 dl mörkt muscovadosocker
Knappt 1 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
4 st kick sea salt, grovhackad

1. Rör ihop smör, socker och muscovadosocker med degkrokarna på elvispen.
2. Blanda ned sirapen.
3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en annan skål.
4. Rör ned mjölblandningen och den grovhackade lakritsen.
5. Smeten blir rätt så lös, så jag brukar bara klicka upp smeten i 2 längder på bredden på plåten och platta till lite.
IMG_9566 (Custom)

6. Grädda i 10 min i 175 grader.

IMG_5797 (Custom)  IMG_5815 (Custom) IMG_5805 (Custom) (2)

2 reaktion på “Chokladkolakakor med lakrits

  1. karin Inläggsförfattare

    Hej Matilda! Visst kan du hoppa över lakritsen, de är goda chokladkolakakor som de är 🙂 eller så blandar du i något annat som du gillar, exempelvis hackad choklad, polkagriskross eller non stop 🙂 Lycka till! Kram Karin

Lämna ett svar