Häromveckan hittade jag en låda med päronfrosting i frysen och gissa om jag blev glad! Jag mindes den som så god att jag bara inte kunde slänga den och provade därför att frysa in den. Och ännu gladare blev jag när den tinat och jag kunde provsmaka den och den var lika god som om den vore nygjord. Inte heller konsistensen var påverkad. Så om ni får frosting över när ni bakar, tveka inte att frysa den!
Mandelkaka med päronfrosting, en form på 20 cm i diameter
1 dl strösocker
1 dl råsocker
2 st ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 dl  malen mandel (eller mandelmjöl)
50 g smält smör
½ dl mjölk
1 nypa salt
Päronfrosting:
50Â g smör
4Â dl florsocker
75Â g philadelfiaost
1Â tsk vanillsocker
Päronessens efter smak
Grön hushållsfärg efter tycke
1. Vispa ägg och båda sockersorterna i en stor bunke.
2. smält smöret och ställ åt sidan.
3. Blanda de torra ingredienserna för sig och smörj och bröa en mindre form (min var 20 cm i diameter).
4. Vänd ned de torra varorna i äggsmeten och tillsätt sedan smör och mjölk. Rör slätt.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 min. Låt kakan kallna helt innan du lägger på frostingen.
Â
Såhär gör du päronfrostingen:
Se till att alla ingredienserna är rumsvarma och vispa sedan samman alla ingredienserna till en slät frosting. Färg och smakessens tillsätts sist och smaka av efter hand så det varken blir för tamt eller för mycket päronsmak (om det nu någonsin kan bli för mycket päronsmak!?).
Bred frostingen över den kalla mandelkakan och och du vill kan du torrosta lite mandelflagor i en stekpanna och strö över dem. Ha medelvärme eller lite högre värme på plattan och rör ofta, de blir bruna fort när det väl händer!
Â
En mycket stilren och god mandel- och päronkaka som passar vi alla tillfällen!Â