Denna vecka har gått i förkylningens tecken men nu verkar det som om hela familjen är piggare och kryare igen! I morse fick vi njuta av en lite lugnare frukost när sonen sov över hos mormor och morfar och då passade vi på att ta upp några bake-off frallor ur frysen och på 10 min doftade det nybakat i köket. Bröden styckfryses och läggs sedan i en påse så att man kan ta fram så många man vill i taget. Det är ju även bra att ha ett lager i frysen om någon i familjen råkat ta det sista brödet dagen innan utan att säga till, men sådant kanske bara händer i min familj? 😉
Bake-off frallor, ca 15 st
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
10 dl mjöl
2,5 dl grahamsmjöl
1. Värm vatten och mjölk till 37 grader.
2. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt salt och honung.
3. Tillsätt degvätskan lite i taget tills det att jästen är helt upplöst.
4. Rör ned mjölet och blanda snabbt ihop till en ganska lös deg.
5. Låt jäsa 1-1,5 h.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 15 bitar.
7. Degen skall inte knådas utan bara formas till hyfsat runda frallor och lägg dem sedan på en mjölad skärbräda.
Â
8. Se till att det finns plats i frysen och ställ in skärbrädan där några timmar.
9. När de är genomfrysta lägger du frallorna i en påse i frysen.
Vid uppbakning: Sätt ugnen på 250 grader och grädda bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 10-12 min.
En ljummen fralla med goda pålägg och färska grönsaker på är precis vad man kan behöva en tidig morgon för att vakna till och få känna att livet ibland är lite extra gott!