Kladdkaka har jag ätit hundratals gånger, men aldrig en friterad kladdkaka. Så när de i senaste numret av Buffé tipsade om detta blev jag förstås nyfiken. Så tillsammans med vänner blev det i lördags premiär för denna efterrätt. Mycket nöje!
Kladdkaka, 1 springform
150 g smör
4,5 dl socker
2,25 dl mjöl
6 msk kakao
3 st ägg
1 nypa salt
Tillbehör:
2 st påsar frityrmix (om du vill fritera hela kakan) + lite salt
Blåbärsglass
Minimaränger
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en rund springform.
3. Smält smöret i en stor kastrull.
4. Blanda de torra varorna för sig.
5. Rör ned de torra varorna i smöret.
6. Tillsätt ett ägg i taget.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20-30 min.
8. Låt kakan kallna helt, gärna i kylskåp över natten så att kakan har stelnat till.
9. Skär kakan i bitar och ställ dem i frysen minst 2 timmar innan fritering.
10. Doppa kakorna i frityrsmet och fritera gyllene i olja med temperatur 180 grader.
11. Låt rinna av på hushållspapper.
12. Servera gärna med glass, färska bär och minimaränger.