Pistage och citron

Mjuk nötkaka är ju en klassisk kaka som blir oerhört saftig tack vare det naturliga fettet i nötterna. För ett tag sedan hittade jag ett nytt recept på nötkaka med mandel och pistagemandelkärnor i, och fick smaka en ännu saftigare kaka!  Att det är en del  smör i kakan också gör ju inte saken sämre 😉 och då har jag ändå minskat på smöret från originalreceptet (där det var 250 g smör). Detta blir dessutom en mycket vacker grönaktig kaka med lite glansiga glaserade pistagemandelkärnor på toppen. Ät den som den är eller med en klick grädde och någon söt frukt på toppen.

IMG_9550 (Custom)       

Pistagekaka, en avlång form à 1,5 liter

100 g skållade mandlar
120 g pistagemandelkärnor
225 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 st ägg
1 st vaniljstång
Skalet av en citron
1 dl mjöl
1 nypa salt

Glasyr:
½ dl socker
Skalet och saften av 1 citron
60 g grovhackade pistagemandelkärnor

1. Mal mandeln och pistagemandeln i en mandelkvarn.
IMG_9359 (Custom) IMG_9366 (Custom)
2. Vispa det rumsvarma smöret med sockret.
3. Tillsätt ett ägg i taget.
4. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt i smeten.
5. Blanda ned citronskal, mandelmjölet och mjölet och rör till en jämn smet.
IMG_9369 (Custom) IMG_9419 (Custom)
6. Klä en avlång sockerkaksform (1,5 l) med bakplåtspapper och häll smeten i den.
7. Grädda långt ned i ugnen i 150 grader ca 45-55 min.
8. Låt kakan svalna i formen en stund, stjälp sedan upp den på ett fat.
9. Blanda ihop ingredienserna till glasyren i en skål, och skeda över den svalnade kakan.
IMG_9470 (Custom) IMG_9480 (Custom)
IMG_9543 (Custom) IMG_9557 (Custom)

Lämna ett svar