Spindelkakor

God kväll! Jag håller på att förbereda lite inför vår halloween-fest som går av stapeln på lördag, men jag vill så gärna bjuda er på en av mina kakor som jag skall servera. Så här kommer en variant av spindelkakor som jag hittade på nätet men då originalreceptet innehöll jordnötssmör som en av gästerna inte tål gjorde jag ett test på vanlig ”bondkake-deg”. Jag tycker de blev mer söta än läskiga men såhär enkelt kan det var att baka en busig kaka till halloween!

Spindelkakor, ca 30 st

200 g kallt smör
5 dl mjöl
2 dl socker
1 ½ tsk bikarbonat
2 msk sirap
1 nypa salt

ca 30 st Dumlekolor
Ätbara ögon (jag köpte mina på www.kakburken.se)
Mörk choklad, smält

1. Blanda de torra varorna, gärna i en matberedare.
2. Tillsätt smöret i tärningar och arbeta samman en liten stund.
3. Tillsätt sedan sirap och salt. Mixa ihop eller nyp ihop degen tills det börjar bildas klumpar av degen. Arbeta snabbt ihop till en deg för hand. Forma ca 30 bollar av degen.
4. Lägg dessa i kylen minst 1 h för att vila. Jag förberedde detta dagen innan jag skulle grädda och dekorera dem.
IMG_5920 (Custom)
5. Lägg bollarna på bakplåtspapper och tryck till dem lite med handen.
IMG_5925 (Custom)
6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 6-7 min.
7. Låt kakorna svalna lite innan man trycker ner en dumlekola i varje kaka.
IMG_5938 (Custom) IMG_5943 (Custom)
8. Tryck även i ögon som går att äta (de fäster bra även mot dumlen som smälter lite lätt när den legat ett tag på den varma kakan).
IMG_5951 (Custom) IMG_5954 (Custom)
9. Låt kallna.
10. Värm lite mörk choklad i micron och spritsa ben på spindlarna. Har man ingen så liten spritstyll går det bra att klippa ett litet hål direkt i spritspåsen.
IMG_5963 (Custom) IMG_5966 (Custom)
11. Låt kallna och avnjut med en busig kompis eller bjud halloween-barn på dem för att slippa bus ;) 
IMG_5980 (Custom)  IMG_5976 (Custom) IMG_5974 (Custom) IMG_5973 (Custom)

2 reaktion på “Spindelkakor

  1. Pingback: Spöktårta och halloweenkakor | Bakinspiration.se

  2. Pingback: Spöktårta och halloweenkakor | Bakinspiration.se

Lämna ett svar