I onsdags var hela familjen på Alfons Ã…bergs kulturhus i Göteborg och vi blev glatt överraskade över hur mycket fint och roligt det fanns där! Miljöerna hade hög igenkänningsfaktor från filmerna och böckerna, och vi hade fullt upp i flera timmar.
  Här visades det Alfonsfilmer på löpande band!
Â
På Konsum kunde man köpa diverse delikatesser och Säfflebröd 🙂
 Â
I korvmojjen trivdes sonen och han serverade oss åtskilliga korvar och hamburgare under dagen! Fina matdetaljer i trä gjorde att det kändes ”på riktigt”.Â
Â
Kaféet hade barnanpassat utbud men vi vuxna erbjöds också att låna faster Fiffis Wi-Fi ;)Â
Â
 Â
Väl hemma efter tågresa, nya intryck och en livad lunch på Mc Donalds behövde jag rensa hjärnan och komma ned i varv varpå jag tog fram min kära långpanna och bakade en av de godaste kakorna jag vet, ryttarkaka (eller falsk toscakaka). Jag gör en variant med lite smält choklad i smeten så att kakan blir härligt kladdig! Â
Ryttarkaka, en långpanna à 30 x 40
180 g smör
50 g mörk choklad
4 ägg
6 dl socker
1 dl kakao
3,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Kokosglasyr:
75 g smör
2 dl sirap
1 dl grädde
200 g kokos
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret tillsammans med chokladen och ställ åt sidan.
3. Vispa ihop ägg och socker.
4. Sikta ned de torra varorna och blanda sist i chokladsmöret.
5. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda i 10-15 min i mitten av ugnen. Kakan skall vara såpass klar att man kan hälla över kokossmeten utan att den sjunker igenom. Jag hade inne min i 13 min.
7. Under tiden som kakan gräddas rör man samman alla ingredienser till kokossmeten förutom kokosen och låter det småsjuda i ca 3 min innan man tar av den från plattan och rör i kokosen.
8. Bred kokosglasyren över kakan och grädda ca 5-10 min till. Kokossmeten skall vara lite gyllene och knäckig när man tarut kakan.
Â
Låt kakan kallna innan man skär den i rutor. Den här kakan kan förvaras i kylskåpet eller frysas.
 Â