Du älskade småkaka! Jag fortsätter att baka till barnkalaset i sommar och passar då på att fräscha upp mitt gamla recept på brysselkex. Att färga strösockret i olika färger är enkelt och kakorna ser mycket barnsligare ut. Jag malde även ned lite torkad vaniljstång som finns i en färdig kvarn i bakhyllan (Dr.Oetker), men det kan man utesluta och ta lite extra vaniljsocker istället.
Brysselkex, ca 40 st
200 g kallt smör
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
(Några tag med ”vaniljkvarnen” Vanilje Madagascar Bourbon)
Socker och karamellfärg till garnering
Såhär färgar du strösocker:
Lägg önskad mängd strösocker i en påse. Droppa i några droppar karamellfärg och krama/skaka påsen tills allt har blandats ihop.
Â
Häll upp på ett fat och låt torka lite innan man lägger det i en burk om man vill spara det. OBS: man måste ha ganska mycket färg på sockret för att det skall synas på de färdiga kakorna.
Â
Såhär gör du brysselkexen:
1. Blanda alla ingredienserna i matberedaren till en smulig massa.
2. Krama ihop smulorna till en smidig deg för hand.
3. Dela degen i 4 delar och gör rullar av dem, ca 4 cm i diameter.
4. Rulla rullarna i det färgade sockret (se nedan hur man gör) och lägg rullarna i kylskåpet, helst några timmar eller över natten (de måste vara riktigt kalla så de inte flyter ut på plåten).
5. Skiva rullarna i ca ½-1 cm breda skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Â
6. Grädda 9-10 min i 200 grader. Låt svalna på plåten.
Â
Kakorna går förstås utmärkt att frysa i en tättslutande burk. Man brukar säga att småkakor med smör i brukar hålla ca 3 månader i frysen.
Ã…h så fina! Och dessutom verkar det enkelt. Det vill jag prova. Tack för inspirationen 🙂
MVH Sandra
Hej Sandra! Vad roligt att du inspireras av min blogg 🙂 Lycka till och välkommen åter! Kram Karin