Citrongrottor

I helgen var det ju fars dag och då bjöd jag tre underbara pappor på tårta; min man, min egen pappa och min farfar. När vi satt där och fikade på söndag eftermiddag gladdes jag verkligen av att ha tre generationers fäder omkring mig och de gladdes nog lika mycket åt min tårta 😉 Tårtan fyllde jag med lemon curd, grädde, hallon, dumlefluff och hackad choklad…mmm…
IMG_6489 (Custom)

När jag fick lite lemon curd över efter tårtbaket passade jag på att göra ett gäng citrongrottor, extra stora då de är såå goda…

Citrongrottor, ca 30 st

250 g smör
1,5 dl socker
4,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl snabbmarsanpulver

Lemon curd, köpt eller egengjord lemoncurd
Florsocker att pudra över de färdiga kakorna

1. Tärna det kalla smöret i en matberedare.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt tills du ser större degklumpar i bunken. Då tar du ut degen i en annan bunke och knådar ihop degen det sista för hand. Detta för att degen inte skall bli överarbetad och seg.
3. Rulla degen till bollar, ca 30 st.
4. Lägg bollarna i småbrödsformar och tryck ett hål i varje boll med ett finger.
5. Fyll hålen med lemon curd och grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min. De skall knappt få någon färg alls, bara lite i kanterna.
IMG_6522 (Custom) IMG_6525 (Custom)

Låt svalna innan du pudrar dem med lite florsocker. Ibland är verkligen det enkla godast!
IMG_6552 (Custom) IMG_6562 (Custom)

Lämna ett svar