Bagels

I söndags bakade jag bagels för första gången och det var lite mer pyssel med det än vad jag hade tänkt mig. Tur att maken var hemma och kunde roa barnen under tiden 😉 Men ibland tycker jag det känns krångligare bara för att man är osäker och man inte riktigt vet hur degen skall kännas, hur stort hålet skall vara eller hur blir det egentligen att koka degen först? Det blev i alla fall ett gäng goda bagels med ett segt yttre och mjukt inre, precis som de skall vara och kvällsmaten var fixad till familjens glädje. Har du några tips för hur man lyckas med bagels? skriv gärna en kommentar!

Bagles, 12 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk honung
1 msk rapsolja
2,5 tsk salt
13-14 dl mjöl (jag använde manitoba cream men vanligt mjöl går finfint!)

1 st uppvispat ägg till pensling
Sesamfrön/blå vallmofrö/vit vallmofrö

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till ca 37 grader och lös upp jästen med det.
3. Tillsätt honung, rapsolja och lite av mjölet och rör om eller kör assistenten på låg hastighet.
4. Öka hastigheten lite och tillsätt salt och resten av mjölet eller tills det att degen börjar bli smidig och inte alltför kletig. Degen skall arbetas i ca 10 min med maskin.
5. Låt degen jäsa övertäckt med plast ca 30 min.
6. Dela upp degen i 12 bitar och knåda varje del till en bulle.
IMG_1171 (Custom)
7. Mjöla ditt pekfinger och stick ned det i en bulle och sedan snurrar du bullen på fingret som en rockring 🙂 Hålet skall vara ganska stort för annars jäser det igen.
8. Låt ringarna jäsa på mjölat bakplåtspapper ca 30 min övertäckt med en handduk.
IMG_1193 (Custom) IMG_1200 (Custom)
9. Koka upp 3 liter vatten med 3 msk socker.
IMG_1196 (Custom)
10. Koka 2 ringar i taget i ca 1 ½ min/sida. Vänd på dem med en hålslev och lägg dem sedan på ett galler eller en handduk för att torka lite. Det här momentet tar ju lite tid och jag höftade tiden på varje bagel så helt säker på min sak kände jag mig inte! De blev dessutom inte särskilt vackra under kokningen, något som rättade till sig någorlunda efter gräddningen men kanske var jag lite snål med mjölet så att degen var för lös?
IMG_1219 (Custom) IMG_1229 (Custom)
11. Pensla de kokta ringarna med uppvispat ägg och doppa dem i valfria frö eller strö fröna över.
IMG_1211 (Custom) IMG_1216 (Custom)
12. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg och innertemperaturen är 98 grader. Låt dem svalna på galler.         IMG_1265 (Custom) IMG_1270 (Custom)

Tillslut blev det i alla fall bagels och varm choklad till kvällsmat.

IMG_1277 (Custom) IMG_1295 (Custom) IMG_1280 (Custom) IMG_1303 (Custom)

Receptet hittade jag här.

Lämna ett svar