Riesenmuffins med körsbärsfrosting

Helgen har bjudit på så mycket härligt att jag knappt kan fatta det! Det började med ett besök hos vänner i Göteborg där de lät mig hålla den fem veckor gamla prinsessan som bara sov och sov och var sådär underbar som man TROR att alla bebisar ska vara! Hon gick rakt in i våra hjärtan och nu längtar vi tills nästa gång vi ses. Därefter blev en fortsatt trevlig vistelse i Göteborg, bara jag och maken, med både god mat, shopping, en liten tupplur mitt på dan (så underbart!) bio till kvällen och efter en god natts sömn väntade den underbara hotellfrukosten på oss. Ahh, det gjorde gott! och nu är vi hemma hos våra guldklimpar igen och både disk- och tvättmaskinen går på högvarv igen 🙂 Ikväll blir det åter ett härligt pass på Friskis & Svettis för min del, vilket inte sitter helt fel efter helgens alla godsaker!

Bland annat hade vi med oss lite prinsesskakor till de nyblivna föräldrarna, och dessutom dessa mäktiga riesenmuffinsarna med körsbärsfrosting. Självklart gick allt i rosa och den söta babywrappern runt muffinsen köpte jag här.
IMG_8422 (Custom)
Ett tips är att servera dessa muffins rumsvarma och om man vill ha frosting på dem så rekommenderar jag att man spritsar på den precis innan servering. Om muffinsen är kylskåpskalla finns annars en risk för att kolorna blir en aning hårda för min smak i muffinsen. Dessutom kan man dela dem i lite mindre bitar än vad jag gjorde (se nedan). Annars var det ren och skär njutning att äta dessa bakverk!

Riesenmuffins, ca 12-15 st

175 g mörk choklad
75 g ljus choklad
200 g smör
3 st ägg
2½ dl socker
2½ dl vetemjöl
Riesenkolor

1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Smält smöret i en gryta och bryt chokladen i mindre bitar innan du smälter med den i smöret. Låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Dela riesenkolan i mindre bitar (jag delade mina i tre delar men nästa gång skall jag nog dela varje kola i 6 delar).
IMG_8192 (Custom)
5. Sikta ned mjölet i äggsmeten.
6. Tillsätt den avsvalnade smör- och chokladblandningen och rör slätt.
7. Fyll muffinsformarna till 3/4 med smeten, och tryck ned några bitar riesen. Jag använder alltid en muffinsplåt för att muffinsen skall behålla formen bättre.
IMG_8205 (Custom) IMG_8206 (Custom)
8. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-15 min. Låt muffinsen kallna innan du spritsar eller brer på frostingen.
IMG_8245 (Custom)

Körsbärsfrosting
125 g philadelphiaost
75 g rumsvarmt smör
6 ½-7 dl florsocker
5-6 matskedar slät körsbärssylt (jag mixade min med en stavmixer)
Ev. lite röd hushållsfärg

1. Vispa samman rumsvarm Philadelphiaost, rumsvarmt smör och florsocker till en slät massa.
2. Tillsätt önskad mängd sylt och ev. lite röd hushållsfärg.
3. Låt frostingen stå i kylskåpet en liten stund innan du spritsar muffinsen. Om den fortfarande är lite lös kan man bara tillsätta lite mer florsocker.
4. Sätt ihop dekorantionsbanden och lägg i muffinsen.
IMG_8466 (Custom) IMG_8459 (Custom)
5. Spritsa frostingen ovanpå de rumsvarma muffinsarna innan servering. Det blir som sagt helt klart godast om muffinsen är rumsvarm då risken annars finns för att kolan i muffinsen blir en aning för hård.

IMG_8482 (Custom) IMG_8490 (Custom)IMG_8499 (Custom) IMG_8501 (Custom)

Lämna ett svar