Citronmuffins med italiensk marängtopping

Imorgon bär det av till Ge-kås i Ullared för min och makens del! Jag hoppas hitta både någon snygg paj- eller bakformar och kanske några fina glasburkar som man kan göra ”cookie in a jar”-presenter i till jul 🙂 Men som vanligt vet man aldrig vad man kommer hem med när man åker dit! För övrigt rullar livet på i en rasande takt och jag förstår inte att det hinner gå så långt mellan mina bakdagar. De här citronmuffinsen kom i alla fall till en dag när jag hade köpt en kvarg med smak av citron och lime men som jag tyckte blev för ”torr” om ni förstår vad jag menar. Då blev det till att rädda den genom att tillsätta lite smör och socker för att göra saftiga muffins med en läcker italiensk maräng på toppen. Kram på er!

Citronmuffins, 12 st

100 g smält smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 förp. Lindahls kvarg med smak av citron/lime
Rivet skal av en citron

1. Smält smöret och ställ åt sidan.
2. Blanda de torra varorna för sig.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Rör ner kvarg och smör i äggblandningen, tillsätt sedan de torra varorna och rivet citronskal. Rör slätt.
5. Klicka upp smeten i 12 formar.
IMG_8106 (Custom) IMG_8108 (Custom)
6. Grädda muffinsen i 200 grader i ca 15 min. Låt kallna.
IMG_8118 (Custom)

Italiensk maräng:
3 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl socker
½ dl vatten

1. Koka en sockerlag med vattnet och sockret. Den skall nå upp till 121 grader och under tiden den kokar ihop sig kan du vispa äggvitorna och saltet till ett vitt skum.
2. När sockerlagen är uppe i rätt temperatur häller du den i äggsmeten under vispning. Häll i en tunn stråle och fortsätt vispa tills marängen är helt kall.
3. Nu kan du spritsa den i valfri form ovanpå muffinsen. Bränna av dem lite lätt med en brännare (OBS akta så att du inte eldar upp muffinsformen!). Servera!

IMG_4972 (Custom) IMG_4969 (Custom)  IMG_4952 (Custom) IMG_4947 (Custom)

Lämna ett svar