Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel

God kväll! Se till att ha en stor bakform redo för den här suuupersaftiga äpplesockerkakan med smak av kardemumma och kanel måste ni bara göra i helgen! Jag råkade få på tv:n precis när Roy Fares bakade denna på Nyhetsmorgon i veckan och blev sugen på att prova direkt. Jag lade till lite råsocker i äppleblandningen och ytterligare lite kardemumma då det sällan kan bli för mycket av den kryddan 😉

IMG_4345 (Custom)

Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel, en form på 1½-2 l

3 äpplen
2 tsk kanel
2 msk farinsocker
2 msk råsocker

250 g rumsvarmt smör
4 st ägg
4 dl socker
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ½ dl filmjölk

1. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med kanel och sockret. Låt stå tills smeten är färdig.
IMG_4212 (Custom) IMG_4217 (Custom)
2. Vispa det rumsvarma smöret med sockret och tillsätt sedan ett ägg i taget.
3. Blanda de torra varorna för sig och varva sedan ned detta och filmjölken i äggsmeten.
4. När du har en slät smet klickar du ut hälften i en smörad och bröad form.
IMG_4220 (Custom) IMG_4224 (Custom)
5. Strö över äpplena och klicka sedan den sista smeten i formen och bred slätt.
IMG_4228 (Custom)
6. Grädda lite längre ner i ugnen (mellan mitten och längst ned) i 175 grader i ca 40-50 min. Låt kakan svalna 15-30 min innan den stjälps upp på ett fat.
IMG_4243 (Custom) IMG_4313 (Custom)

Den här receptet räcker till många och en sådan kaka kommer nog åka med mig till jobbet både en och två gånger i höst när våra svenska äpplen finns i överflöd både i trädgårdar och affärer! Jag personligen tycker den syrliga smaken från äpplesorter såsom Discovery, Frida eller Aroma är riktiga höjdare i bakverk!

äpple IMG_4332 (Custom)
IMG_4372 (Custom) IMG_4376 (Custom) IMG_4362 (Custom) IMG_4349 (Custom)

2 reaktion på “Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel

  1. Ewa Nilsson

    Hittade din blogg idag, och börjar med denna kaka då vi har gott om äpplen i vår trädgård.

  2. karin Inläggsförfattare

    Välkommen! Hoppas det smakade 🙂 Själv skall jag göra en klassisk fyriskaka idag på lite fallfrukt från mammas trädgård. Kram Karin

Lämna ett svar till Anonym Avbryt svar