Hej på er! Nu är det sommarlov för hela slanten och jag kommer att försöka njuta av mina sista  månader som mammaledig innan det blir jobb för mig och förskola för barnen i höst. Idag var vi på Borås djurpark och det verkar ju som ett härligt högtryck ligger över oss ett tag till, äntligen! I helgen gjorde jag en väldigt pillig men kul kaka som jag velat göra länge, nämligen svampkakor à la Super Mario. Jag får finslipa mina färdigheter till nästa gång jag gör dem men håll med om att man blir glad av att bara titta på dem 🙂
Super Mario-kakor
100 g florsocker
200 g smör
300 g mjöl
½-1 tsk vaniljsocker
Valfri färg att färga degen med
1. Blanda smör, vaniljsocker och florsocker i en matberedare eller mixa ihop med elvispen.
2. Tillsätt mjölet och kör matberedaren/elvispen lite till tills det att det börjar bli en deg.
3. Fortsätt få ihop degen med hjälp av händerna och dela den sedan i så många delar som du vill färga.
4. Tillsätt önskade färgämnen och låt degen/degarna vila lite i kylskåpet en stund.
5. Kavla ut degarna till relativt tunna rektanglar (använd rikligt med mjöl på bakbordet).
Â
6. Stansa ut röda och gröna cirklar i valfri storlek och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
Â
7. Ta en något mindre stans och ta ur en halvmåneformad bit av varje cirkel.
Â
8. Ta nu den mindre stansen och gör cirklar till svampens nederdel. Dela varje cirkel på två och lägg dem under varje svamphatt. Foga samman de båda färgerna genom att trycka lite försiktigt med fingertopparna i skarvarna.
Â
9. Ta nu en liten stans eller som jag använde, tyll, för att göra fläckarna på svampen med. Ett hål i mitten och två halvor på sidorna.
Â
10. Ta samma lilla stans och ta ut små cirklar i den ofärgade degen. Dela några cirklar på mitten och tryck fast dem på sidorna av svampen.
Â
11. Grädda kakorna i mitten i ugnen i 150 grader i ca 15-20 min.
Â
För att ytterligare försköna dessa svampar tog jag lite smält choklad och gjorde ögon på dem också. Den lilla ”glimten i ögat” är färdig glasyr från Dr. Oetker men man kan blanda florsocker med lite vatten och dutta dit med en tandpetare också.
Â
Â
Som sagt, det är en mycket pillig kaka att tillverka och efter två plåtar var jag nöjd 🙂 då tog jag resterande deg och gjorde några snurrkakor enligt bilderna nedan. Tänk på att kavla lite på deghögen innan den rullas ihop, då håller de olika lagren ihop bättre.
Â
In med rullen i kylen ett litet tag och skär den sedan i smala bitar.
Â