Rågsiktslimpa

I en skafferirensning i veckan hittade jag en halv påse med rågsikt och gjorde slag i saken att baka en god rågsiktslimpa som vem som helst klarar av att baka. Den fick en sådär ”hårdseg” skorpa och min mamma (som alltid säger vad hon tycker) lovordade den och tog flera skivor 🙂 Det är nog busvädret som får mig att vilja baka rustikt bröd, koka löksoppa och göra egna köttbullar för att bara nämna några av veckans matprojekt. Men till helgen lovas sol och då är det jag som är utomhus!

Rågsiktslimpa, en brödform

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl mörk sirap
25 g smält smör
1 ½ tsk salt
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen med det.
3. Tillsätt salt, sirap, smält smör.
4. Rör sedan i rågsikt och vetemjölet lite i taget så att du får en deg som precis släppet degskålens kanter.
5. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform (1 ½ l) eller mjöla en jäskorg rejält.
IMG_0156 (Custom)
6. Forma degen till en limpa och lägg i något av ovanstående och låt jäsa övertäckt i 30 min.
IMG_0160 (Custom) IMG_0166 (Custom)
7. Om du använt dig av en jäskorg ska du efter jäsningen försiktigt stjälpa upp brödet på en bakplåtspappersklädd plåt.
IMG_0181 (Custom) IMG_0182 (Custom)
8. Låt brödet gräddas långt ned i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
IMG_0193 (Custom) IMG_0208 (Custom)

Brödet får en ”hårdseg” skorpa och inuti har du ett riktigt saftigt och gott rågsiktsbröd!
IMG_0219 (Custom) IMG_0221 (Custom)
IMG_0225 (Custom)

Kommentera