Strösselkaka med marängsmörkräm

Hej alla bakglada och sötsugna! Nu hoppas jag verkligen att värmen är på väg för i mitten av maj ska man väl kunna lägga undan höstjackan!? Men björkarna börjar få löv och doften av nyklippt gräs får i alla fall mig att känna att sommaren kommer allt närmare…

Här kommer receptet på en ljuvlig strösselsockerkaka med marängsmörkräm som jag blir glad av bara genom att titta på den!

Strösselkaka med marängsmörkräm

75 g smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
Strössel

Marängsmörkräm:
3 st äggvitor
250 g socker
250 g rumsvarmt smör
Skalet av en citron
2-3 tsk vaniljsocker

1. Smöra och bröa en sockerkaksform och sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en liten skål.
5. Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan mjölk och smör. Rör sist i strösslet efter behag.
IMG_5441 (Custom)
6. Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen i 35-40 min.
IMG_5443 (Custom)
7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat. Sedan skall kakan kallna helt innan man tar på marängsmörkrämen.
IMG_5450 (Custom)

Såhär gör du marängsmörkrämen:
1. Vispa ägg och socker över vattenbad (helst i en rostfri bunke) tills sockerkristallerna smält och marängen är 65 grader. Ta bort bunken från värmen.
2. Fortsätt vispa marängen kall antingen med elvisp eller assistent.
3. Tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt att vispa.
4. När marängsmörkrämen är riktigt fluffig tillsätter du vaniljsockret och citronskalet.

Bred ett lager med smörkräm på kakan och ställ den sedan kallt en stund. Bred sedan på ett lager till med smörkräm och strö över lite strössel som dekoration.
strössel IMG_5500 (Custom)
IMG_5496 (Custom) IMG_5484 (Custom)
IMG_5547 (Custom) IMG_5550 (Custom)

 

Lämna ett svar