Kardemummagifflar

I veckan bakade jag en ny variant på gifflar som genom en extra detalj i utförandet gjorde dem vackert randiga! Och så smaken sen, underbar kardemumma både i degen, i fyllningen och på toppen 🙂 Det kan aldrig bli för mycket kardemumma brukar jag säga…

Kardemummagifflar,
24 st

25 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl ljummen mjölk
1 ½ dl socker
1 ½ msk malen kardemumma
1 nypa salt
10-12 dl mjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma

Pensling:
1 uppvispat ägg
Strösocker och malen/mortlade kardemummakärnor

1. Smula ned jästen i en bunke eller i degskålen till assistenten.
2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med den.
3. Tillsätt kardemumma, socker och salt samt det rumsvarma smöret i klickar.
4. Häll i lite av mjölet i taget tills du har en smidig deg som släpper bunkens kant. Arbeta degen några minuter innan du stjälper upp den på ett mjölat bakbord.
5. Dela degen i tre delar.
6. Kavla ut varje deg till rundlar och dela varje rundel i 8 delar med hjälp av en degsporre.
7. Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen och klicka ut den på varje trekantsbit med hjälp av två teskedar. Skär även fyra skåror med hjälp av degsporren i spetsen på trekanten.
IMG_7848 (Custom) IMG_7843 (Custom)
8. Rulla gifflarna från den breda sidan så att de avslutas med den mönstrade sidan utåt.
9. Låt gifflarna jäsa på bakplåtsklädda plåtar övertäckta med bakhandduk 1 ½ -2 h.
IMG_7865 (Custom) IMG_7866 (Custom)
10. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över en blandning av strösocker och kardemumma innan de gräddas i 225 grader i ca 7-9 min.
IMG_7867 (Custom) IMG_7876 (Custom)
IMG_7913 (Custom) IMG_7911 (Custom)

Ã…åå så goda de blev! Det är verkligen något speciellt med kardemumma och den ljuvliga doften den sprider om sig, jag blir glad och trygg av den 🙂 Behöver jag säga att det passar väldigt bra med en kopp kaffe till?

IMG_8019 (Custom) IMG_7979 (Custom)   IMG_7973 (Custom) IMG_7966 (Custom)

2 reaktion på “Kardemummagifflar

  1. karin Inläggsförfattare

    Hej Kajsa! Vad roligt att du ska få jobba på Öland i sommar, och dessutom på ett café! 🙂 vilken smart och rolig idé med en potpurri med olika sommarrecept, jag bidrar gärna med ett! Jag hör av mig 🙂 Kram Karin

Kommentera