Hasselnötsknäcke

God afton! Oj oj oj vad vi har gottat oss i påsk med både mat och godsaker. Så nu kände jag för att baka något nyttigt och då blev det premiär för knäckebrödsbak i detta kök! Jag har ju bakat fröknäckebröd innan men det räknas väl inte riktigt då det är utan jäst och bara att bre ut på en plåt. Så idag blev det knäckebröd med grahamsmjöl och hasselnötsmjöl som jag nyligen köpt för att provbaka med. Och det blev sannerligen gott, särskilt när det brungräddades (alltså ganska hårt gräddat) då den rostade nötsmaken verkligen kom fram! Till nästa gång skall jag försöka få dem ännu tunnare.

IMG_6948 (Custom)

Hasselnötsknäcke, 10 st mindre brödkakor

25 g jäst
2 ½ dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 dl hasselnötmjöl
4,5 – 5 dl grahamsmjöl

Vetemjöl till utbkaning

1. Lös upp jästen med det fingervarma vattnet.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen (som är ganska lös) en stund.
IMG_6949 (Custom)
3. Låt degen jäsa övertäckt med plast ca 30 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 10 delar.
IMG_6967 (Custom) (2)
5. Kavla varje degbit till en så tunn rundel du kan, och nagga den gärna med en kruskavel eller vanlig nagg/gaffel om du inte har en kruskavel.
IMG_6970 (Custom) IMG_6981 (Custom)
6. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 4-5 min. Ta sedan ut plåten och vänd på bröden och grädda 4-5 min på andra sidan med.
7. Brödet blir godast om de är brungräddat för då kommer den nötiga smaken verkligen fram från hasselnötmjölet!
IMG_6984 (Custom) IMG_6988 (Custom)

Till brödet (som egentligen var hur gott som helst med bara bregott!) spädde jag på nyttighetskänslan idag genom att äta avokado, cantaloupemelon och fetaost. Sååå gott!knäcke IMG_7029 (Custom) IMG_7011 (Custom) IMG_7005 (Custom)

Lämna ett svar