Picknickbröd

Häromdagen stötte jag på ett härligt bröd, som jag kallar för picknickbröd, när jag kikade runt på tidningen Hembakats hemsida. Jag fyllde brödet med det som behövde ätas upp i mitt kylskåp, och dagen efter hade vi med det till lekplatsen så att vi kunde njuta av vårsolen extra länge utan att vara hungriga. Vad har du i ditt picknickbröd?

IMG_5311 (Custom) IMG_5292 (Custom)

Picknickbröd, 1 stort

25 g jäst
4 dl mjölk, 37 grader varm
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
5–6 dl vetemjöl

Förslag på fyllning;
– Mozzarella, brie eller annan ost som du gillar eller som behöver gå åt
– Oliver
– Färska/torkade örter såsom basilika eller oregano
– Färska tomater
– Soltorkade tomater
– Skinka/salami/kalkon/kyckling

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med den ljumma mjölken.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, men ta i lite mjöl åt gången tills du har en smidig deg.
3. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1 cm tjock.
5. Lägg på valfri fyllning (se förslag ovan). Jag hade mozzarella, brieost, rökt skinka, färsk basilika, soltorkade tomater och pizzakrydda.
IMG_5257 (Custom) IMG_5260 (Custom)
6. Rulla ihop från långsida till långsida så att du får en lång rulle. Forma en ring av rullen och nyp ihop skarven så gott det går.
IMG_5270 (Custom) IMG_5276 (Custom)
7. Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl på brödet och låt det jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen på 250 grader.
8. Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader när du sätter in brödet och låt det gräddas i ca 25-30 min.
IMG_5288 (Custom) IMG_5305 (Custom)
IMG_5309 (Custom) IMG_5298 (Custom)

Kommentera