Nougatkladdkaka

Hej alla!

Efter en härlig semestervecka på Lanzarote med familjen, svärföräldrarna och min svågers familj är det hög tid för ett blogginlägg igen! Oj vad mycket nya intryck, framförallt för barnen, och vad det gör gott med ett rejält miljöombyte då och då för att verkligen stanna upp det där vardagshjulet som snurrar allt snabbare. Då internetuppkopplingen där nere var under all kritik blev det en (välbehövlig) paus från sociala medier som man konstigt nog klarar sig utan…åtminstone för en veckas semester. Det blir ju som att man får återupptäcka allt gammalt på nytt när man kommer hem; svenskt starkt bryggkaffe, barnen kan leka i sina rum utan uppsikt en stund och framförallt får man börja planera mat och bakning igen! Haha, det där vardagstugget som kändes som ett ok på ryggen ser jag nu fram emot. Även om man njutit över att få sätta sig vid ett dukat bord 3 gånger om dagen, slippa städa och istället bygga sandslott på stranden så kommer jag nog under den kommande veckan att njuta lika mycket av att få pyssla i mitt eget hus igen 🙂

IMG_0910 (Custom) IMG_0713 (Custom)

Då vi kom hem sent igår kväll har jag förstås inte hunnit baka något ännu, men innan vi åkte iväg gjorde jag en nougatkladdkaka på nougat som inhandlades till julgodiset men liksom blev bortglömt där längst inne i skåpet. Och det hade nog sin mening för det blev en kanonsmarrig kladdkaka som man omöjligt bara kunde ta EN bit av…
IMG_1354 (Custom) IMG_1358 (Custom)

Nougatkladdkaka

100 g smör
200 g nougat
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mjöl
1 nypa salt
2 ägg

Topping:
50 g nougat
Florsocker

1. Smält smöret och rör sedan ned 200 g nougat uppdelat i mindre bitar. Rör slätt och ta av kastrullen från spisen.
2. Rör i de torra varorna och tillsätt sist äggen ett i taget.
3. Häll smeten i en smord och bröad form.
4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12-15 min (jag hade inne min i 13 min och då var den lite fast i kanterna men ej helt stelnad i mitten).
5. När kakan fått svalna något läggs 50 g nougat ovan på den och bre ut det med en spatel eller smörkniv. Här kan man även strö över lite kokos eller strössel om man vill.

IMG_1460 (Custom) IMG_1459 (Custom)

Låt kakan kallna helt och ät med grädde eller vaniljglass till. Om man har den i kylen över natten kan man skära den i fina bitar och sedan servera kakan när den blivit rumstempererad.

IMG_1481 (Custom) IMG_1475 (Custom)

Lämna ett svar