Chokladkola

Nu är vi äntligen inne i december och än så länge njuter jag av all julmusik som går varm på radiostationerna! Vi har förstås adventspyntat och några tomtar har också fått komma fram då sonen älskar att pynta och dekorera. Och jag kunde inte låta bli att investera i något nytt till jullådan och i år blev det dessa ursöta snögubbarna som fick åka med hem. De är LED-lampor i som skiftar i olika färger och barnen älskade dem 🙂 och jag blir glad av att bara titta på de glada gubbarna 😉
IMG_6611 (Custom) IMG_6621 (Custom)

I förra veckan gjorde jag en av mina favoriter på godisbordet till jul, nämligen chokladkola. Det här receptet gör jag varje år och nu smaksatte jag kolan med tre olika smaker: hackad polkagris, havssalt samt krossad turkisk peppar.

Ljuvlig chokladkola

3 dl grädde
50 g smör
3 dl socker
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
1 ½ msk vaniljsocker

1. Blanda allt i en vid kastrull och låt det smälta samman under omrörning.
2. Koka sedan på medelhög värme utan att röra om. Smeten höjer sig först men efter en stunds kokande sjunker nivån och man ser att kolan tjocknat, då ska man röra om lite då och då tills kolan är klar.
3. Jag kokade min till 125 grader och då blev den perfekt!
IMG_6331 (Custom)
4. Lägg bakplåtspapper i två brödformar och pensla med lite rapsolja.
IMG_6353 (Custom)
5. Häll kolan i formarna men skrapa inte ned den sista smeten då den ofta är lite sockrig och får kolan att separera.
6. Strö över t ex hackade polkagrisar, krossad turkisk peppar eller havssalt på kolan (men se till att ha det nära till hands så att kolan inte hinner stelna innan du får på krosset).
IMG_6375 (Custom)
7. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan i lagom stora bitar.
IMG_6424 (Custom) IMG_6441 (Custom)
IMG_6487 (Custom) IMG_6522 (Custom)
IMG_6463 (Custom) IMG_6479 (Custom)
8. Slå in kolorna i bakplåtspapper eller cellofan. Dekorera med klistermärken eller limma på bokmärken.
IMG_6624 (Custom) IMG_6650 (Custom)IMG_6698 (Custom) IMG_6715 (Custom)

 

Kommentera