Äpplepannkaka med smak av kanel och kardemumma

Yes! nu har jag hittat ett nytt recept på ett lite matigare mellanmål som gick hem hos barnen. Nämligen en äpplepankaka som görs i långpanna och den innehåller både vanligt mjöl och majsmjöl. Jag valde att tillsätta lite kanel och råsocker på toppen, medans man i originalreceptet från tidningen Allt om mat valde att ha lite strösocker ovanpå äpplena.

Om man vill ha det som en efterrätt skulle det nog smaka fint med lite vaniljsås upplandat med vispad grädde vid sidan om.

Äppelpannkaka med smaka av kanel och kardemumma, en långpanna 30×40 cm

5 st ägg
2 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk kardemummakärnor (skall stötas i en mortel till fint pulver)
3 st äpplen
2 msk kanel ½ dl råsocker

1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Vispa samman ägg, mjölsorterna, salt och mjölk. Låt svälla ca 10 min.
3. Medans du väntar kan du stöta kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver (om du använder färdigmald kardemumma kan du dubbla mängden för att det skall smaka lite mer).
kardemumma
4. Blanda i kardemumman i smeten och häll den lösa smeten i långpannan.
5. Skiva äpplena tunt takt över kärnhuset och pilla bort kärnorna.
äpple IMG_1441 (Custom)
6. Lägg försiktigt på skivorna så att de flyter ovanpå smeten.

7. Strö över kanel och råsocker innan du FÖRSIKTIGT ställer in långpannan i ugnen. Ett tips är att öppna luckan innan du med båda händerna lyfter in plåten. I och med att smeten är så lös finns risk att den skvimpar över. Men skulle några äpplen kantra så gör det inget för slutresultatet! Jag använde en tesil för att pudra över kanelen jämnt över äpplena.
IMG_1444 (Custom) IMG_1460 (Custom)
8. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 25-30 min.
IMG_1466 (Custom) IMG_1476 (Custom)

Detta blev en riktigt god pannkaka som kan serveras såhär med lite äpplebitar som är skurna med en räfflad kniv för en lite lyxigare chipskänsla. 
IMG_1501 (Custom) IMG_1508 (Custom)

2 reaktion på “Äpplepannkaka med smak av kanel och kardemumma

  1. karin Inläggsförfattare

    Jag tar en hel del kanel! Men ta så mycket som behagar 🙂 /Karin

Lämna ett svar