Kladdkaka med kolasås

Vad passar väl bättre till fredagsmyset än kladdkaka med kolasås? Hemligheten ligger i en nypa flingsalt både i smeten och i kolasåsen. Dessutom måste man ta ut kakan i tid för att den skall bli precis så krämig och god som en kladdkaka skall vara. Ta hellre ut den för tidigt om du är osäker, när kakan kallnat stelnar den ytterligare. Med lite grädde och jordgubbar till lovar jag att gästerna får en lyxig avslutning på middagen!

Kladdkaka med kolasås, 4-6 portioner

Kladdkaka:
120 g smör
2 ½ dl socker
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 1/4 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Kolasås:
1 1/4 dl socker
50 g rumsvarmt saltat smör
3/4 dl rumsvarm vispgrädde
1 nypa flingsalt

Tillbehör:
Grädde och färsk frukt

1. Börja med att smälta sockret till kolasåsen på medelhög värme i en kastrull. Rör så lite som möjligt då det annars kan bildas klumpar av sockret. Stäng sedan av plattan men låt kastrullen stå kvar.
2. Tillsätt det rumsvarma smöret och rör slätt.
3. Häll i den rumsvarma grädden och fortsätt röra tills du har en fin kolasås. Tillsätt sist en nypa flingsalt
4. Sätt ugnen på 175 grader och sätt gallret långt ned i ugnen.
5. Smält smöret och låt svalna.
6. Rör ihop socker och det avsvalnade smöret.
7. Rör i ett ägg i taget.
8. Banda de torra varorna för sig och sikta ned i smeten.
9. Rör till sist i en nypa flingsalt.
10.Smörj och bröa en form, ca 20×20 cm, eller som jag har gjort här, 4-6 mindre formar.
11.Fyll formarna med smet och ringla över hälften av kolasåsen (om kolasåsen stelnat för mycket går det bra att värma den lite i mikron så att den blir lösare). Grädda dem långt ned i ugnen ca 15-20 min, passa dem noga, de skall fortfarande vara lite lösa i mitten om man skakar lätt på formen.
12.Låt kakan kallna innan den serveras eller skärs upp i bitar. Ringla då över resterande kolasås (nu behöver du definitivt värma den lite i mikron för att den skall bli rinnande).
13.Avnjut kakan med grädde och färsk frukt.

kolasås2kolasås

 

Kommentera